Хлябът в Цюрих, Швейцария струва почти 5 пъти повече, отколкото този

...
Хлябът в Цюрих, Швейцария струва почти 5 пъти повече, отколкото този
Коментари Харесай

Разликата в стандартите: Хляб в София - 1,10 лева, в Цюрих - 5,67 лева

Хлябът в Цюрих, Швейцария коства почти 5 пъти повече, в сравнение с този в София, сочи ранглиста на статистическия показател Numbeo. В него София е 297-ият най-скъп град от общо 441 в класацията.

Най-скъпите градове за живеене се намират в Швейцария и Скандинавските страни. Сред първите 5 са Цюрих, Базел, Женева, Берн, последвани от Осло, Берген (Норвегия) и градове като Рейкявик, столицата на Исландия; Токио, Япония; Тел Авив, Израел, Сан Франциско и Ню Йорк, Съединени американски щати.

Сред най-скъпите 441 града за живеене попадат и Варна, която е на 333 място, Пловдив, който е на 339 място и Бургас, който е 358-и.

Изчисленията за разноските за живот се вършат на база на цени за превоз, цени в магазини и заведения за хранене, сметки за комунални услуги и покупателната дарба на локалното население.

Когато съпоставим стандарта на живот сред първия в класацията - Цюрих и столицата ни София ще забележим, че потребителските цени в швейцарския град са с 221% по-високи от тези в столицата ни. Освен това цените за наем там са с 367% по-високи от тези в София. Ако в София живеем с 3 800 лв. на месец, с цел да поддържаме същия стандарт на живот в Цюрих ще са ни нужни 13 500 лв.. 

Най-голямата разлика, когато съпоставяме двата града идва при цените в такситата. В Цюрих началната такса, когато се качим в таксиметров автомобил е с 1 492% по-висока от тази в София.

Сравнявайки София с последния 441-и град в класацията Тируванантапурам, Индия ще забележим, че тук потребителските цени са с към 50% по-високи, в сравнение с там, а наемите с към 67% по-високи. Ако в българската столица живеем с 3 800 лв. на месец, за поддържаме същия стандарт на живот в индийския град ще са ни нужни малко над 1 700 лв..

Ако се огледаме къде се намираме по отношение на нашите страни съседки ще забележим, че столиците на Румъния и Сърбия Букурещ и Белград са само на няколко места от нас - надлежно 304-о, и 308-о. Столицата на Албания Тирана пък е 314-а.

На дъното на класацията последните 30 града са най-вече от Индия и Пакистан, където животът е в пъти по-евтин от този в развитите европейски и северноамерикански градове.

Редактор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР